Els marges han anat reduint-se al llarg del temps per raons econòmiques, per una tendència dels que manegen els pressupostos de producció a voler obtenir la màxima utilització possible del plec de paper, però això té els seus límits.
Els marges compleixen funcions específiques que es poden sintetitzar amb:
· Amb la pàgina es determina l'aspecte del treball a realitzar i la realció entre la superfície impresa(taca) i la no impresa(marges)
· En edicions de luxe la taca és aproximadament del 25% del paper
· En edicions normals de 50%
· En edicions econòmiques és de 75%
· Habitualment es pot realitzar de dues formes:(Caixa composició)
-Lliure o arimètrica: Mès dinàmica i la determinació del rectangle del text no estpa subjecta a cap regla.
Clàssica o arimetrica: més estàtica i la superfície del rectangle de text és proporcional al format del paper. Dins d'aquesta podem anomenar diversos sistemes.
TIPUS DE MARGES:
ESCALA UNIVERSAL:
- Aquest mètode va ser desenvolupat per ''Rosarivo''. Consisteix a dividir la pàgina en igual quantitat de seccions horitzontals que verticals, la qual ha de ser múltiple de 3. Feta la divisió, un mòdul vertical és per al marge el llom, dues per al marge al tall, un horitzontal per al de cap i dos per al peu.
SISTEMA 2-3-4-6:
Els numeros corresponen a la relació entre els marges i deriven del cannon ternari. és fàcil d'aplicar a qualsevol treball editorial. Es dóna un valor qualsevol i aquest es multiplica per 2 (inferior), per 3 (cap), 4 (exterior) i 6 (peu).
Metode de ''Van der Graaf'':
Serveix per trobar els novens de la pàgina de manera gràfica, no aritmètic. Per això es traçen les 6 diagonals de la doble pàgina. A partir del punt a s'aixeca una diagonal fins a la vora superior del paper. Des d'aquí es traça una recta que trobi la intersecció ''b'' en l'altra pàgina. On aquesta recta creua a la diagonal d1, queda determinat el vèrtex superior esquerre del text. Aquest mètode equival a dividir alt i ample de la pàgina en novens i repartir els marges segons el cànon ternari (un novè per als menors i 2 novens per als més grans).
MARGES INVERTITS:
La decisió del medianil estret al llom, producte de marges la meitat estrets que els de tall, pot portar problemes segons el tipus d'enquadernació utilitzat. Per evitar això es pot invertir la relació deixant els marges amples al centre de la peça. (Per llibres en llom gordo)
DATO IMPORTANT* (Fer maqueta del llibre en blanc per prevenir errors de màrges